GPS-rutterna från Til Topps för gratis nerladdning.

  1. UPPDATERAT den 9 JUNI 2018: Justerade tilltoppsurval 2018.  Til Topps dag för dag, och lite utvikningar. Svarta spåren är för mountainbike ;-).   Lite justeringar, uppdateringar och några nya vägstumpar. Håll tilgodo, Sprid gärna länken, helst med en kommentar var du fick tag på dom, och berätta gärna hur det gick.

UPPDATERAT 15 maj 2016 med 25 nya spår ca 80 mil som kompletterar den tidigare tiltoppsurval för den som vill ha en lite mer krävande utmaning.

Under snart 20 år har jag guidat ett stort antal entusiastiska grusåkare i Norges häftigaste Offroadområde. Tanken var att göra resorna som om det vore en vanlig kompis- eller klubbtur där en erfaren kompis lade upp resan mot kostnadstäckning för de egna kostnaderna. Tyvärr har det börjat komma in allt mer pengaintresse i att arrangera mcresor,   även inom äventyrsresor och äventyrsarrangemang. Det är därför dags att släppa fram diverse GRATIS reseupplägg där vi MC-åkare själva kan ge oss ut till vettiga kostnader.

Vi lägger nu ut de vägar jag och Jörgen Edvardsson letat fram för gratis nerladdning på www.mcaventyr.se

Före GPS:ens tid var det en riktigt tuff utmaning i form av letandet på urgamla kartor samt ett antal tiotusen mils hojkörning för att kartlägga intressanta traktor och grusvägar i Norge. Efter några år där jag avsökte ett större område kom jag underfund med att den bästa gruskörningen fanns hyggligt koncentrerad till Norges östligare regioner.

Nordvästra Värmland och Dalarna. Finnskogen i både Sverige och Norge. Hedmark och Opplands län med avstickare norrut mot Möre och Romsdal, samt Jotunheimen blev snabbt mina favoritområden.

När GPS:en kom in i bilden blev det nästan för enkelt att lägga upp rutter med endast kartrekning. Lite grann kändes det som att fuska, men visst underlättade det enormt. Att ha en enormt detaljerad karta som dessutom visade EXAKT var man befann sig kändes ju enkelt och inte speciellt utmanande, men visst försvann en stor del av tjusningen med att inte ha en aning om man var där man trodde, eller nån helt annan stans.

Nu börjar det bli dags att efterhand släppa det digra materialet fritt för gratis nerladdning till alla grusåkare som är sugna att ge sig ut på egen hand.  Materialet kommer att vara nerladdningsbart i form av spår. Framöver kommer beskrivningar av var du kan hyra stugor, äta, tanka, laga hojen samt några gratisstugor i vildmarken som står öppna för övernattning.

Först ut är en liten samling Til Toppsspår. Den består av tre delar.

Blå spår är enkla och kan köras med alla Äventyrshojar, och även med många andra hojar med lite grövre däck.

Röda spår är lite mer krävande. Det är mer enkelstigar och ”sämre” vägar, med några lättare vadningar och dåliga broar.

Svarta spår är bitvis tuffare. Bäst passar en enstånka med grova däck, men en duktig chaufför fixar det även med en större hoj. Svarta spår betyder en del låsta bommar, terrängkörning vadställen och ibland otillåtna vägar där man lämpligtvis använder mountainbike i stället.

Nu kan du ladda ner det från

DROPBOX eller OFFROADMC

tiltoppsurval är en korrigerad grundversion av Til Topps med diverse lätta medel och svåra spår. Publ 15 maj 2016

tiltopps xtra 800km är 25 extra spår för dig som vill ha den där lilla extra utmaningen. Publ 15 maj 2016

Övriga Vägar 22 nya spår. Allt från några till i Til Toppsområdet till några andra favoriter i Mellannorge. Finnskogen och Hallingdal får vara i fred än så länge. De spåren kommer kanske senare :-).

Ha så kul, och kom ihåg att det kan smyga sig in några fel lite här och där.